Αντισυνταγματικό το ΕΤΜΕΑΡ!
Το ΕΤΜΕΑΡ, το ειδικό τέλος μείωσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω του οποίου «τροφοδοτείται» ο λογαριασμός πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι αντισυνταγματικό. Αυτό αποφάσισε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς, όπως σημειώνεται στην απόφαση, –η οποία θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ- πρόκειται ουσιαστικά για φόρο και όχι για ανταποδοτικό τέλος. Συνεπώς, η επιβολή του αλλά και η αναπροσαρμογή που σήμερα αποφασίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα πρέπει να αποφασίζεται από τη Βουλή με νόμο. Το σκεπτικό της απόφασης, που αμφισβητεί την ανταποδοτικότητα του τέλους, δημιουργεί νέα δεδομένα και ανατρέπει το καθεστώς που διέπει το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς δημιουργεί πρακτικό πρόβλημα στην αγορά. Κι αυτό γιατί θα πρέπει το τέλος–φόρος να αναπροσαρμόζεται σε εξαμηνιαία βάση, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν για πληρωμές από τον λειτουργό της Αγοράς ΛΑΓΗΕ. Να σημειωθεί πάντως ότι η προσφυγή έγινε από ιδιώτες και από βιομηχανικό όμιλο που αμφισβήτησαν την ανταποδοτικότητα του τέλους ΑΠΕ, θεωρώντας ότι ο καταναλωτής δεν έχει άμεσο όφελος.
«Το ανταποδοτικό τέλος διακρίνεται από τον φόρο κατά το ότι αποτελεί μεν και αυτό, όπως ο φόρος, αναγκαστική παροχή, καταβάλλεται όμως έναντι ειδικής αντιπαροχής ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης και επιπρόσθετα η δημόσια αυτή υπηρεσία «παρέχεται προεχόντως χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται, όμως, με αυτήν ταυτοχρόνως και όποιοι τη χρησιμοποιούν, που φέρουν και το βάρος των δαπανών της».
Aπό το υπουργείο Ενέργειας διευκρινίζεται ότι μέχρι την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς. Το ΥΠΕΚΑ θα προβεί αν χρειαστεί, βάσει των αποφάσεων της Ολομέλειας, στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.
Μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο από το 2011 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά περίπου 7.000%, θα εισπραχθούν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί περίπου 800 εκατ. ευρώ.
■ Αναβλήθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του ελληνικού Δημοσίου, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που θα καλούσε τους μετόχους να εγκρίνουν τις ενέργειες της διοίκησης σε σχέση με το θέμα της τιμολόγησης της «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου